10. fejezet · 10.6
Együttműködés a programban és a böngészőben dolgozó kollégákkal
Ön a Nextcloud Office programban dolgozik, a kollégája pedig a böngészőben? Ebben az esetben egyszerre dolgozhatnak ugyanazon a dokumentumon, ugyanúgy, mintha mindketten böngészőben dolgoznának. Feltétel: Ön a dokumentumot a csatlakoztatott Nextcloud felhőjéből nyitja meg a programban (lásd A program összekapcsolása az Ön WebOké Nextcloud fiókjával).
Így működik
- Nyissa meg a Nextcloud Office programban bal oldalon a Nextcloud felhőjét a Csatlakoztatott felhők alatt.
- Nyissa meg a megosztott dokumentumot. A kollégája ugyanazt a dokumentumot nyitja meg a böngészőben.
- Látják egymás kurzorát és módosításait. A megjegyzések, említések, a módosítások követése és a chat ugyanúgy működik, ahogyan a 8. fejezetben olvasható. Lásd Egyszerre dolgozni egy dokumentumon és Gyors vagy Biztonságos: a két együttműködési mód.
Az a kolléga, akinek nincs hozzáférése a fájlhoz, nem tud együttműködni. Először ossza meg a fájlt, lásd Dokumentum megosztása egy kollégával.
Fájlok a saját számítógépen
Ha olyan fájlt nyit meg, amely a saját számítógépén található (a Helyi fájl megnyitása paranccsal vagy a Intézőben, illetve a Finderben történő dupla kattintással), akkor egyedül dolgozik. Senki sem látja a módosításait, amíg el nem menti a fájlt, és az be nem kerül a Nextcloud felhőjébe.
Ez vonatkozik a Nextcloud Files szinkronizációs alkalmazás mappájában lévő fájlokra is (Munka a Nextcloud asztali alkalmazással (szinkronizálás)). Az alkalmazás csak a mentés után helyezi el a fájlt a Nextcloud felhőjében. Ha eközben egy kolléga a böngészőben dolgozik ugyanazon a fájlon, akkor konfliktus keletkezik: két verzió jön létre egymás mellett.
| A fájl megnyitásának módja | Egyidejű együttműködés | Internet nélkül |
|---|---|---|
| Böngészőben | Igen | Nem |
| A programban, a csatlakoztatott Nextcloud felhőjéből | Igen | Nem |
| A programban, a saját számítógépről vagy a szinkronizációs mappából | Nem | Igen |
Figyelem: ha olyan megosztott fájlon dolgozik, amelyen kollégák is dolgoznak, mindig a böngészőn keresztül vagy a programban a csatlakoztatott Nextcloud felhőjén keresztül tegye ezt, ne a szinkronizációs mappán keresztül. Így elkerülhető a kettős verziók kialakulása. Mégis megtörtént? A Verziótörténet: korábbi verzió visszaállítása cikkben olvashatja, hogyan állíthat vissza egy korábbi verziót.
