5. fejezet · 5.13
Megújítás és automatikus megújítás
A domain nevet egy időszakra, általában egy évre regisztrálják. Alapértelmezés szerint a domain automatikusan megújul. Így nem veszíti el a domainjét csak azért, mert elfelejt egy dátumot.
Hol látható a megújítás?
A domain oldal tetején található a Évente megújul kapcsoló (1). Alatta található a megújítás kártya (2):

- Megújítás: a megújítás ára, áfa nélkül és áfával.
- Lejárat: az aktuális végdátum.
- Érvényesség a megújítás után: az új végdátum, amikor a domain megújul.
- Megújítási számla: mikor készül el automatikusan a megújítási számla. Ha már van nyitott megújítási számla, itt látható a számlaszám a Számla megtekintése hivatkozással.
A Domainjeim áttekintésében minden domain neve alatt látható, hogy az automatikus megújítás be vagy ki van-e kapcsolva.
Tipp: ha a megújítási számláit automatikusan, beszedési megbízással fizeti, akkor semmire sem kell gondolnia. Lásd: Csoportos beszedés beállítása vagy leállítása. A számla kifizetéséről itt olvashat: Számla kifizetése (akár több egyszerre).
Automatikus megújítás kikapcsolása
Az automatikus megújítás kikapcsolása megegyezik a domain lemondásával. Ha az Évente megújul kapcsolóra kattint, megnyílik a Domain lemondása ablak.

Hogy mit válasszon ebben az ablakban, arról itt olvashat: Domain lemondása vagy átadása. Ha nem biztos benne, kattintson a Mégse gombra. Ekkor semmi nem változik.
A lemondás után a domain oldalon a Nem újul meg. felirat jelenik meg, a domain lejárati dátumával. Ezután már nem merül fel további költség.
Ismételt bekapcsolás
Meggondolta magát? Kapcsolja vissza a kapcsolót, vagy kattintson a Lemondás visszavonása gombra a Speciális funkciók kártyán. Ekkor megjelenik az üzenet, hogy az automatikus megújítás ismét be van kapcsolva. Több domain esetén egyszerre az áttekintésben az Automatikus megújítás bekapcsolva gombot használhatja (lásd: A domainösszesítő).
Figyelem: az időben meg nem újított domain a végdátum után megszűnik elérhető lenni. A domainhez tartozó weboldala és e-mail címe ekkor már nem működik, és egy idő után a név bárki számára szabaddá válik.
