16. fejezet · 16.16
Ellopott laptop távoli letiltása
Ellopták vagy elvesztette a laptopját, amelyen a Nextcloud Files asztali alkalmazás van telepítve a fájljaival. Az alábbi lépésekkel gondoskodhat arról, hogy a tolvaj ne férjen hozzá a Nextcloud-fiókjához, és hogy a laptopon lévő fájlok törlődjenek, amint az eszköz újra online lesz. Végezze el ezt a lehető leghamarabb, egy másik számítógépről vagy a telefonjáról.
1. lépés: jelentkezzen be egy másik eszközről
Jelentkezzen be a Nextcloud-fiókjába egy másik számítógép böngészőjében vagy a telefonján. Szükség van az e-mailben kapott kódra, de a postafiókja csak a laptopon volt beállítva? Olvassa el az e-mailjeit az e-mail szolgáltatójának webmailjén keresztül, vagy használja a hitelesítő alkalmazását, illetve egy biztonsági mentési kódot (Elveszett telefon vagy elveszett kétlépcsős azonosítás: így tud újra bejelentkezni).
2. lépés: keresse meg a laptopot az Eszközök és munkamenetek listájában
- Kattintson a profilképére, válassza a Beállítások menüpontot, majd kattintson bal oldalon a Biztonság fülre.
- Görgessen le az Eszközök és munkamenetek részhez.
- Keresse meg a laptopján lévő asztali alkalmazás sorát. Nézze meg a nevét és az utolsó tevékenységet. Ha két sor között bizonytalan, intézkedjen mindkettővel kapcsolatban.

3. lépés: válassza az Eszköz törlése lehetőséget
Kattintson a laptop melletti három pontra, és válassza az Eszköz törlése lehetőséget.

Ami ekkor történik:
- A laptop mostantól nem fér hozzá a Nextcloud-fiókjához.
- Amint a laptopon lévő asztali alkalmazás ismét internetkapcsolatot létesít, utasítást kap, hogy jelentkezzen ki, és törölje a laptopról a szinkronizált Nextcloud-fájlokat.
- A Nextcloud-fiókjában lévő fájlok maguk változatlanul megmaradnak. Semmi nem vész el.
Figyelem: A törlés csak akkor történik meg, amikor a laptop online lesz, és elindul az asztali alkalmazás. Ha ez soha nem következik be, a laptopon már meglévő fájlok ott maradnak. Ha a laptop jelszóval titkosítva volt (BitLocker Windows esetén, FileVault Mac esetén), a tolvaj így sem férhet hozzájuk. Ezt az új laptopján is kapcsolja be.
4. lépés: vonjon vissza mindent, ami még a laptopon volt
Voltak a laptopon más alkalmazások is, amelyek hozzáfértek a Nextcloud-fiókjához, például a Thunderbird egy alkalmazásjelszóval, vagy egy böngésző, amelyben bejelentkezve maradt? Ezeket a sorokat is vonja vissza a Visszavonás gombbal.
5. lépés: változtassa meg a jelszavait
- Változtassa meg a Nextcloud-jelszavát (Jelszó módosítása vagy elfelejtett jelszó).
- Változtassa meg a postafiókja jelszavát, hiszen oda érkeznek a bejelentkezési kódjai.
- Mentett jelszavakat a böngészője a laptopon? Változtassa meg a legfontosabb fiókjainak jelszavait is.
6. lépés: ellenőrizze a megosztott hivatkozásait
Az Ön által létrehozott nyilvános hivatkozások továbbra is működnek, ezekhez nincs szükség bejelentkezésre. Nézze meg a Fájlok alkalmazásban a Megosztások között, a Megosztva hivatkozással szakaszban, hogy van-e olyan hivatkozás, amelyet inkább visszavonna, különösen akkor, ha egy ilyen hivatkozás jelszava a laptopon volt tárolva. Lásd: Nyilvános hivatkozás létrehozása: megtekintés, szerkesztés, jelszó, lejárati idő és letöltési korlát és Megosztva Önnel: áttekintés, elutasítás és továbbosztás.
Üzleti felhasználás
Ha a Nextcloud-fiókját a vállalkozásához vagy egyesületéhez használja, jelentse a lopást a csomag kezelőjének is. Ha a laptopon mások személyes adatai is szerepeltek, bizonyos esetekben a lopást be kell jelentenie az illetékes adatvédelmi hatóságnak. Ezt egyeztesse a szervezetén belül az erre kijelölt felelőssel.
