9. fejezet · 9.3
Naptárak megosztása, nyilvánossá tétele és weboldalba illesztése
Egy naptárat megoszthat a WebOké Nextcloud rendszerében lévő másokkal, például a családi naptárat a partnerével vagy a csapatnaptárat a munkatársaival. Egy naptárat nyilvánossá is tehet egy hivatkozás segítségével, hogy bárki megtekinthesse, vagy beillesztheti a weboldalába.
A Naptár szerkesztése ablak megnyitása
A Saját naptárak listában vigye az egeret a naptár fölé, majd kattintson a ceruzára (1).

Van már nyilvános hivatkozása a naptárnak? Ebben az esetben a ceruza helyett egy három pontból álló gomb jelenik meg. Ez megnyit egy menüt a Nyilvános hivatkozás másolása (1) és a Naptár szerkesztése és megosztása (2) lehetőségekkel.

Megjelenik a Naptár szerkesztése ablak. Felül módosíthatja a nevet és a színt, valamint az új események alapértelmezett emlékeztetőit. A Soha ne mutasson foglaltnak beállítással az ebben a naptárban szereplő események nem számítanak bele abba, ha valaki ellenőrzi, mikor ér rá Ön, ami hasznos lehet például egy születésnapokat vagy iskolai szüneteket tartalmazó naptárnál.
Megosztás valakivel az Ön Nextcloud fiókjában
- A Naptár megosztása résznél a Megosztás felhasználókkal vagy csoportokkal mezőbe (1) írja be egy munkatárs, csoport vagy csapat nevét.
- Kattintson a megfelelő névre. A naptár azonnal megosztásra kerül, és a személy megjelenik a listában (3).
- Szeretné, hogy a másik fél is hozzáadhasson és módosíthasson eseményeket? Ebben az esetben jelölje be a megtekintheti és módosíthatja a bizalmas eseményeket jelölőnégyzetet (4). Jelölőnégyzet nélkül a másik fél csak megtekintheti.
- Kattintson a Mentés gombra (5), ha a nevet vagy a színt is módosította.

A másik fél ezután látja a naptárat a saját naptárlistájában, az Ön nevével jelölve, és a telefonján is, ha az össze van kapcsolva. A megosztás leállításához használja a név mellett található kuka ikont.
Tipp: olyan személlyel oszt meg naptárat, aki csak azt láthatja, hogy foglalt Ön, de azt nem, hogy mivel? Ekkor állítsa be az adott eseménynél a További részletek részben a megosztási beállítást Megosztáskor csak a foglaltság megjelenítése vagy Az esemény elrejtése megosztáskor értékre.
Nyilvános hivatkozás létrehozása
Egy nyilvános hivatkozással bárki, aki rendelkezik a hivatkozással, megtekintheti az Ön naptárát, fiók és bejelentkezés nélkül. Módosítani nem lehet.
- Kattintson a Naptár szerkesztése ablakban a Megosztási hivatkozás melletti plusz jelre (2). A hivatkozás azonnal létrejön.
- Kattintson a másolás gombra a nyilvános hivatkozás másolásához, vagy nyissa meg a mellette lévő három pontos menüt.

| Lehetőség a menüben | Mire való |
|---|---|
| Másolás gomb (vagy Nyilvános hivatkozás másolása a Saját naptárak listában) | Egy weboldal az Ön naptárával, amelyet továbbíthat. |
| Naptárhivatkozás küldése e-mailben | A nyilvános hivatkozás azonnali elküldése valakinek e-mailben. |
| Feliratkozási hivatkozás másolása | Egy hivatkozás, amelyet mások hozzáadhatnak a saját naptáralkalmazásukhoz (Outlook, Google Naptár, iPhone). Így az Ön eseményeit a saját naptárukban láthatják, csak olvasási joggal. Lásd: Feliratkozás külső naptárra és naptár importálása. |
| Beágyazó kód másolása | Egy kódrészlet a naptár weboldalba illesztéséhez. Lásd: Nyilvános naptár vagy időpontfoglaló oldal elhelyezése a weboldalon. |

A nyilvános hivatkozást ugyanabban a menüben a Megosztási hivatkozás törlése lehetőséggel távolíthatja el. Ezután a hivatkozás, a feliratkozások és a naptár a weboldalán már nem fognak működni.
Figyelem: egy nyilvános hivatkozás az adott naptár összes eseményét megjeleníti, címmel, helyszínnel és leírással együtt. Nyilvános eseményekhez inkább hozzon létre külön naptárat.
A belső hivatkozás
A nyilvános hivatkozás alatt található a Belső hivatkozás: ez egy privát hivatkozás ehhez a naptárhoz, amelyet a Nextcloud fiókjához csatlakozó programok használhatnak. Ez csak az Ön felhasználónevével és egy alkalmazásjelszóval működik. Általában nincs rá szüksége: a telefonok és programok automatikusan megtalálják a naptárait (lásd: Naptár és kapcsolattartók az iPhone-on és iPad-en től Naptár az Outlookban CalDav Synchronizerrel ig).
Exportálás és törlés
A Naptár szerkesztése ablak alján található az Exportálás (az összes esemény letöltése .ics fájlként, például biztonsági mentés céljából) és a Törlés. Egy törölt naptár még egy ideig megtalálható a Naptár Kuka mappájában.
